Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εφιάλτης ακυβερνησίας: Χωρίς αυτοδυναμία, ισοπεδωτικό 64% κατά ΝΔ - Ο Τσίπρας 16,5%, κραχ για ΠΑΣΟΚ, στο 21% ο «Κανένας»

Εφιάλτης ακυβερνησίας: Χωρίς αυτοδυναμία, ισοπεδωτικό 64% κατά ΝΔ - Ο Τσίπρας 16,5%, κραχ για ΠΑΣΟΚ, στο 21% ο «Κανένας»
Το 64% των πολιτών αξιολογεί συνολικά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το κυβερνητικό έργο
Σχετικά Άρθρα
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1.
Το κυβερνών κόμμα διατηρεί μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η εικόνα της αντιπολίτευσης παραμένει κατακερματισμένη, με το ΠΑΣΟΚ και την Ελπίδα για τη Δημοκρατία να δίνουν μάχη για την τρίτη θέση. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανακτήσει τη δυναμική που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προβάδισμα άνω των 12 μονάδων στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,8%, έναντι 14,3% της ΕΛΑΣ, με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Ελπίδα με 9,2%, η Ελληνική Λύση με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής με 2,3%, οι Δημοκράτες με 1,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 1,1%, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες από 1%, η Νέα Αριστερά με 0,8%, ενώ το 11,2% δηλώνει αναποφάσιστο.

Εκτίμηση ψήφου: Στο 30,5% η ΝΔ, στο 16,5% η «Ελλάς»

Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 30,5%, ωστόσο παραμένει αρκετά κάτω από το όριο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία.
Η ΕΛΑΣ καταγράφει 16,5%, διευρύνοντας την παρουσία της ως βασικής δύναμης της αντιπολίτευσης, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ελπίδα ισοβαθμούν στην τρίτη θέση με 10,5%.
Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, η Φωνή Λογικής με 2,7%, οι Δημοκράτες με 1,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νίκη από 1,2%, οι Σπαρτιάτες με 1,1%, η Νέα Αριστερά με 0,9%, ενώ το ποσοστό των λοιπών κομμάτων διαμορφώνεται στο 2%.
Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ότι η ΕΛΑΣ παγιώνεται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον ισοβαθμεί με την Ελπίδα.
Παράλληλα, η παρουσία πολλών κομμάτων σε ποσοστά μεταξύ 5% και 10% αποτυπώνει τον έντονο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, στοιχείο που δυσκολεύει τη διαμόρφωση εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Ο Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στην παράσταση καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα συγκεντρώνοντας 30,2%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15,6%, ενώ τρίτη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 7,8%.
Στις επόμενες θέσεις καταγράφονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5,4%, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,3%, η Έλενα Ακρίτα με 1,8%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 1,5%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 1,3%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 0,6%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 0,4%, ενώ άλλος πολιτικός συγκεντρώνει 1,6%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 20,9% των πολιτών απαντά «κανένας από αυτούς», ποσοστό που παραμένει εξαιρετικά υψηλό και αποτυπώνει τη γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό.

Η ακρίβεια παραμένει ο μεγάλος εχθρός της κυβέρνησης

Η δημοσκόπηση καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας παραμένει η οικονομία και ειδικότερα η εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής.
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες, ποσοστό 73,8%, απαντούν ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία τους, επιβεβαιώνοντας ότι, παρά την αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, οι τιμές στα βασικά αγαθά εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά τα νοικοκυριά.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μισθοί και οι συντάξεις με 39,4%, στοιχείο που δείχνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις τιμές αλλά και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη.
Ακολουθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και τα σκάνδαλα με 31,4%, η εγκληματικότητα και τα περιστατικά βίας με 27,7%, η υγεία με 23,8%, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις και οι πόλεμοι συγκεντρώνουν 22,1%.
Σε χαμηλότερα επίπεδα καταγράφονται το μεταναστευτικό (13,6%), τα εθνικά ζητήματα και τα ελληνοτουρκικά (13,2%), το δημογραφικό (12,6%) και η παιδεία (11,1%).
Η εικόνα αυτή αποτυπώνει ότι η καθημερινότητα εξακολουθεί να υπερισχύει έναντι κάθε άλλης πολιτικής ατζέντας και εξηγεί γιατί το οικονομικό πεδίο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κυβερνητικό επιτελείο.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Το 64% των πολιτών αξιολογεί συνολικά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το κυβερνητικό έργο, ενώ μόλις 35,2% εκφράζει θετική ή μάλλον θετική άποψη. Ειδικότερα, το 44,1% δηλώνει ότι αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και ακόμη 19,9% μάλλον αρνητικά. Στον αντίποδα, θετική γνώμη διατυπώνει μόλις το 15,7%, ενώ μάλλον θετικά αξιολογεί το κυβερνητικό έργο το 19,5%. Οι αναποφάσιστοι περιορίζονται στο 0,8%.
Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων που την στήριξαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το 68,6% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30,4% εμφανίζεται πλέον αρνητικό.
Αντίθετα, η απόρριψη είναι σχεδόν καθολική στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 92,1% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 67,9%, στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ το 86,6%, στους ψηφοφόρους των λοιπών κομμάτων το 87,8%, ενώ ακόμη και μεταξύ όσων δεν είχαν ψηφίσει ή απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, το 79,1% διατυπώνει αρνητική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης

Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποδυναμωμένη σε επίπεδο αξιολόγησης, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην πείθει ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Η αντιπολιτευτική του παρουσία αξιολογείται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά από το 79,1% των πολιτών, ενώ μόλις το 18,4% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη.
Το 47,9% εκφράζει ξεκάθαρα αρνητική άποψη για την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλο 31,2% μάλλον αρνητική, ενώ θετικά απαντά μόλις το 5,3% και μάλλον θετικά το 13,1%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 2,6%.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις ανά εκλογική συμπεριφορά.
Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 84,5% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ανέρχεται στο 78,2%, γεγονός που δείχνει ότι ούτε οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί σε αποτελεσματική αντιπολιτευτική δύναμη.
Μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ίδιου του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται οριακά θετική εικόνα, καθώς το 52,1% αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική του παρουσία έναντι 46,8% που εξακολουθεί να διατυπώνει αρνητική γνώμη.
Στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, το 81,1% αξιολογεί επίσης αρνητικά το ΠΑΣΟΚ, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα το ποσοστό φθάνει το 86,7%. Αρνητική εμφανίζεται και η εικόνα μεταξύ όσων απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, όπου το 77% εκφράζει αρνητική γνώμη.

15_EKTIMISH_DIAFORA_1OY_2OY_0-00-07-24.png
14B_EKTIMISH_EKLOGIKOY_APOTELESMATOS_0-00-07-24.png
14C_EKTIMISH_EKLOGIKOY_APOTELESMATOS_0-00-07-24.png



12A_PROTHESI_PSYFOY_0-00-07-24.png
12B_PROTHESI_PSYFOY_0-00-07-24.png
12C_PROTHESI_PSYFOY_0-00-07-24.png

09_TA_PROTA_DEIGMATA_GRAFHS_ELPIDA_GIA_DHMOKRATIA_0-00-07-24.png
07_TA_PROTA_DEIGMATA_GRAFHS_ELAS_0-00-07-24.png

03_SYNOLIKH_AKSIOLOGHSH_KYBERNHSHS_0-00-07-24.png

02A_BASIKH_ANISHXIA_0-00-07-24.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης